• Pastinakksuppe
  • Havrerot og persillepuré
  • Selleri og kålrot med salviepuré
  • Ovnsbakte rotgrønnsaker
  • Gratinerte rødbeter med ferskost
  • Ovnsbakt pastinakk
  • Løksuppe

Pastinakksuppe

400 g pastinakk skrellet
200 g sellerirot
4 ss smør
1 ts salt
0,5 ts pepper
2 dl melk
3 dl fløte
3 dl kyllingkraft
2 ss sitronjuice

Pastinakk kuttes i små biter. Fres bitene i en kjele med smør og salt. Spe ut med en blanding av melk, fløte og kyllingkraft. Har du ikke kyllingkraft, kan du bruke kyllingfond blandet med vann.

Suppen skal koke opp mens du rører. Avkjøl og mos suppen med stavmikser. Alternativt kan du sile av bitene og mose dem i en blender. Det gir glattere og luftigere konsistens. En liten dråpe trøffelolje hever suppen enda et nivå.

Server suppen med sprøstekt bacon eller spekeskinke. Sjømat som grillete kamskjell, pannestekt sjøkreps eller kokt hummer smaker også godt til. 

Havrerot og persillepuré

0,5 kg havrerot
0,5 kg persillerot
4ss smør
4 dl fløte
1 ts salt
1 ts sitronjuice

Skrell og kutt havreroten til store biter. Legg bitene i vann eller melk. Skrell og kutt persillerot til store terninger som smørfreses i en stor kjele sammen med havrerot. Spe med litt fløte av gangen til bitene er gjennomkokte. Alt kjøres til en glatt pure i blender, og smakes til med salt, pepper og sitronsaft.

Puréen smaker fantastisk til vilt eller mørkt kjøtt. Litt kuttet gressløk eller bladpersille spisser urtesmaken.

Selleri og kålrot med salviepuré

0,5 kg sellerirot
0,5 kg kålrot
6 blad salvie
2 ss smør
salt
pepper

Skrell selleri og kålrot, kutt i store terninger og ha i en kjele. Dekk med kaldt vann, og sett til koking. Når terningene er møre heller du av vannet. Kjør bitene til glatt puré i food processor sammen med finhakket salvie. Smak til med smør, salt og pepper. Puréen passer ypperlig til lam og svin. Bytter du ut salvie med timian, passer den til også til okse og vilt.

Ovnsbakte rotgrønnsaker

1 stk sellerirot
1 stk kålrot
4 stk store gulrot
2 store pastinakk
2 store rødbete
2 dl god rapsolje
1 fedd hvitløk
1 kvist timian
salt
pepper

Grønnsakene skrelles og kuttes i like store terninger. Legg alt, bortsett fra rødbete, i samme ildfaste form. Rødbete bakes i egen form, eller kokes mør. Hell over 2 dl god rapsolje, 1 fedd hvitløk, 1 kvist timian, en klype salt og litt nykvernet pepper. Dekk med aluminiumfolie. Formen bakes i ovn på 175 C i ca 1 time. Steketiden varierer litt etter størrelse, så sjekk etter 45 min om grønnsakene er møre. Avkjøl formen litt, og server gjerne grønnsaker og rødbete i samme blanding. Det blir både flott og fargerikt.

Grønnsakene passer til kjøtt og kraftige fiskeretter. Skal du servere en mild fiskerett, kan du med fordel droppe kålrot.

Gratinerte rødbeter med ferskost

En enkel og velsmakende forrett som garantert treffer godt. Skrell rødbete, del dem i skiver og bak dem i ovnen i ca 45 min til 1 time.

Mot slutten av steketiden kan du legge på Chevre eller annen ferskost. Drypp litt honning over og skru på grillelementet noen få minutter til slutt. Når osten er smeltet og har fått en gyllen farge, er retten klar. Serveres på toppen av finrevet ruccola eller tilsvarende salat.

Ovnsbakt pastinakk

Du trenger pastinakk, sitron, salt og pepper, god rapsolje, timian og gressløk. Vask og skrubb pastinakk, men bare lett. Små røtter bakes hele, mens store deles i båter på langs.

Bak dem i ovnen med sitron, salt, pepper og olje til de er møre. Strø timian på når du serverer, - ikke i ovnen.

Løksuppe

8 dl kraft av kylling eller okse
4 borretaneløk eller sjalottløk
2 gule løk
Salt og pepper

Start med å dele løken i tynne skiver. Borretaneløken deler du i fire deler. Trekk den gule løken i kraften til den er mør. Borretaneløken stekes, og skal med i suppen de siste 15 minuttene. Smak til med salt og pepper.